Batman'in Tarihi

1997

BATMAN yurtdışında "COMIC's" adı ile tanınan çizgi roman dizilerinin SUPERMAN ile birlikte en tanınmış kahramanıdır. Ortaya çıkışı Süperman'i takiben yaklaşık 11 ay sonradır. "DC" çizgi roman serisi için 21 Mayıs 1939 da bu esrarengiz ve biraz da ürkütücü (kötüler için) çizgi kahraman Ressam Bob Kane ve yazar Bill Fingen tarafından yaratılmış ve hemen "Detective Comics" de kendine sağlam bir yer edinmiştir. "Batman" kendinden önce varolan kahraman Süperman'den, kendini takiben piyasaya çıkan ve kitle1ere ulaşan diğer süper kahramanlardan farklı idi. Her şeyden önce insanüstü güçleri yoktu. Bruce Wayne isminde son dereçe normal (fakat oldukça zengin) bir adamdı ve insani güçlerini teknik olanaklarla o1dukça geliştirmiş olmasının ardında kendisi küçükken öldürülen, anne ve babasının intikamını almak gibi önlenemez bir duygu yatıyordu. Kanun kaçakların ve haydutların aslında batıl inançları ve korkuları olduğuna inanan Wayne kendisine mavi-gri bir yarasa kostümü tasarladı. Teknik olanaklarla bunu geliştirip Gotham şehrinin acımasız sokaklarında bir adalet savaşçısı imajı yarattı. 1940 yılının Nisan ayında, kendisi gibi haydutlarca yetim bırakılmış bir sirk cambazını, Dick Grayson'u evlat edindi. Grayson'u misyonuna ortak eden Batman onu eğitti ve kendisine "Robin" harika çocuk adını verdi. Grayson 1983 yılında "Nighthwing" adı altında haydutlara karşı kendi maceralarına başlayıncaya dek 43 yı1 Batman ile ortaklığını sürdürdü. Ortaklığı ve atletik yapısının yanı sıra Batman ile sırt sırta dövüşen ve maceralarda kilit noktalarda yer alan Robin izleyici kitleye de bir guven, bir rahatlık getiriyor, oldukça seviliyordu.

Dinamik ikili beraberce çizgi roman tarihinin, beyaz suratlı joker, yarı insan yarı kuş penguen ve esrarengiz kedi kız gibi en acımasız kötü karakterlerini alt ettiler. Grayson ile ortaya çıkmış "Robin" karakteri Jason Tood adındaki çocuk suçlu ile devam etti. Belki de ilk Robin'in popülaritesinden bu ikinci Robin kişilik olarak ters düştü ki izleyici kitlenin isteğiyle 1989 da Batman'den dışıandı. Bilgisayar dehası Timoty Drake bir yıl sonra yeni Robin olarak lanse edildi ve tuttu.

Batman diğer medya unsurlarına da damgasını vurdu iki ayrı gazetede çizgi roman dizisi ve iki televizyon kanalında dizi olarak yayınlandı. Aynı zamanda cumartesi sabah kuşağında da çizgi film olarak gösterime girdi. 1989'da bu kez kahramanımız etkili kişiliğiyle bir kez daha ortaya çıktı. Sinema devi "Warner Bros"u etkilemişti ve başrollerini Michael Keaton ve Jack Nicholson'un paylaştıkları produksiyon gerçekleşti. Bu film izleyici oranı ve video kaset satışları ile de rekorlara imza attı. Hatta gala gecesi rekoru, 1992'de yine Tim Burton tarafından yönetilen ve yine Keaton'un canlandırdığı Batman filminin galasına kadar kırılamadı. En karmaşık ve esrarengiz yapılı çizgi roman kahramanlarından biri olan Batman, düzenli olarak yayınlanan aylık dizisi (Dergi olarak) dışında bir sürü özel macerada, gazete ilavelerinde ve eğlence/aktüel amaçlı mecmualarda yer aldı Frank Mıller dört bölümden oluşan mini serisiyle dünyaca övgüye layık görüldü. "Batman Şovalye'nin Dönüşü" adlı bu macera orta yaşlı ve kendisinden şüphelenmeye başlayan bir super kahramanı bir dişi Robin karakteriyle sürrealist bir ortamda bir maceranın içinde görüntülüyordu. Korku romanları yazarı Stephan King bu macerayı "Belki de şimdiye kadar yayımlanan en iyi çizgi roman dizisi" olarak tanımladı. Grand Morrison ve Dave McKean'ın 1989'da yayınladığı "Batman Arkham Hapisanesi" macerası ise Comics tarihinin en çok satan dizisi olmasıyla dünyanın ilgisini çekti.

Son üç senedir çizgi roman okuyucularının en popüler kahramanı ödülünü başkasına kaptırmayan Batman. çizgi roman edebiyatının en kalıcı karakterlerinden biri olacağını, dünyaya yayılmış ve hiçbir eskime belirtisi göstermeyen şöhreti ile de ortaya koyuyor.